Pilehusets have

Besøg Pilehusets have, se årstidernes skiften, de mange roser, klematis, stauder og særlige buske og træer.Her på Jyllands østkyst, lige under “næsen” på Djursland, er der et særligt klima. Lidt lunere om efteråret, mens foråret er lidt forsinket pga. det kølige hav.Lidt mindre frost end andre steder,

Den sandede jord og det høje grundvand har været en udfordring for mit valg af planter. Om sommeren er jorden knastør, og om vinteren er de første meter ind i haven helt vandmættede. Her vandes med regnvand og gødes med egen kompost.

Fra vildnis til rosenhave

De første mange år var mottoet “haven er alt for stor for mig,” – bare lidt potter med blomster, og ellers slå græs og klippe hæk. Lidt spæde forsøg på en grøntsagshave uden det store udbytte. Imens bredte siv, skvalderkål og brændenælder sig lystigt. Det var før jeg opdagede, at det er jorden, der bestemmer, hvilken slags have man kan have.

Haven startede på en måde i 2007, og to ting satte det i gang: den ene var en aha inspiration fra en knastør, gammel irsk munk. “You just go out and do it” (du går bare bare igang) var hans knastørre svar på mit spørgsmål om, hvordan han da havde fået lavet så utrolig en klosterhave.

Den anden ting, der fik mig i gang var det totale kaos efter en ombygning i 2006. I stedet for at lade en gummiged hærge haven for at få jordbunker og de mange store kampesten fra husets indre kørt væk, opdagede jeg hvor sjovt det var bare at få styr på en kvadratmeter ad gangen. Så ændringen fra vildnis til rosenhave foregik herefter med nogle få kvadratmeter ad gangen hver sommer.